20 april 2024
  • 11:02 Honkbal, zoals het hoorde
  • 13:35 San Marino bedenkt zich op de valreep en schrijft in voor Serie A 2023
  • 11:29 Italiaans honkbal verliest kampioensclub, maar krijgt 5 miljoen van NOC
  • 00:48 Mike Piazza haalt 2 Major League pitchers voor Azzurri bij WBC 2023
  • 19:53 Amerikaanse coaches gaan Italiaans honkbal verder ontwikkelen richting WBC 2023

Amsterdam, 15 oktober 2016 – Afgelopen dinsdag waren niet alle acht Hoofdklasse clubs vertegenwoordigd bij het Hoofdklasse Overleg. Grote afwezige was de kersverse landskampioen Neptunus.

Dat de vergadering van start ging met een felicitatie voor het landskampioenschap heeft Neptunus dan ook via de notulen moeten vernemen.

De reden voor Neptunus om niet te komen opdagen ligt in de opzet van de nieuwe speelkalender voor 2017. Deze opzet is gemaakt door een werkgroep waarin vier van de acht clubs vertegenwoordigd waren en is gepresenteerd en besproken tijdens het Hoofdklasse Overleg van 6 juli.

Daarna is er tijdens het EK op de tribune in Hoofddorp door een aantal clubs én de bond ook nog gesproken over de bezwaren die o.a. L&D Amsterdam en Neptunus hebben met de nieuwe speelkalender.

In de vernieuwde opzet die voorafgaand de vergadering van afgelopen dinsdag rondgestuurd werd was alleen weinig gedaan met de kritiek van de L&D Amsterdam en Neptunus. Reden voor de landskampioen om zich af te melden.

Het grootste verschil in de opzet ten opzichte van seizoen 2016 is dat er volgend jaar niet 42 maar 49 reguliere competitiewedstrijden gespeeld zullen worden. Dat gaat dan weer ten kosten van een aantal play-off wedstrijden aan het eind van het seizoen.

Daarbij wordt er voor de nummer 4 en 5 uit de competitie een best-of-three ‘wildcard’ serie in het programma gepast. Het winnen van deze serie geeft dan recht op de vierde en laatste plek in de play-offs.

L&D Amsterdam lichtte de bezwaren afgelopen dinsdag nog maar weer een keer toe “Tijdens de play-offs zijn deze spannende wedstrijden belangrijk voor de (inkomsten van) de verenigingen. Het is een gemiste kans als er minder wedstrijden in de play-offs worden gespeeld.“. Een logische tekst van een club die de afgelopen decennia altijd aan de top heeft meegedraaid en daarbij ook in staat is gebleken publiek te trekken.

Neptunus had eerder al aangegeven dat ze zich zorgen maken over het geringe aantal topwedstrijden dat jaarlijks nog gespeeld wordt. Het verlengen van de reguliere competitie helpt daar allerminst bij natuurlijk.

Het zou mooi zijn als er nog wat gekke dingen gaan gebeuren, tijdens de transferperiode of gewoon tijdens het seizoen, maar zoals het er nu naar uit ziet zal de top 3 volgend jaar weer bestaan uit Neptunus, L&D Amsterdam en Pioniers.

De nieuwe opzet lijkt dan ook vooral voor de nummers 4 t/m 8 een verbetering van het huidige systeem. Als het een beetje meezit zullen drie of misschien wel vier teams lang in de race blijven voor de wildcard.

Een ander verschil ten opzichte van 2016, waar Neptunus en L&D Amsterdam ook ongelukkig mee zijn, is dat er bij de play-offs niet meer gewerkt wordt met bonuspunten. Het uitgangspunt voor de winnaar van de wildcard, de nummer vier of vijf van de reguliere competitie, is dus exact gelijk aan de winnaar van de reguliere competitie. Iedereen begint weer helemaal op nul punten.

Neptunus stelt dat het bij de bond ontbreekt aan topsportbeleid, en dat deze nieuwe competitieopzet hier een voorbeeld van is. Neptunus voelt zich in de steek gelaten.

Of het nieuwe speelschema nu hét voorbeeld is waaruit blijkt dat de bond maar weinig aandacht heeft voor de topsport competities weet ik niet. Ik zie voor de ‘onderkant’ van de Hoofdklasse ook wel pluspunten.

Een beter voorbeeld vind ik het ontbreken van de topsport competities in het Beleidsplan 2017+, maar aan dat hoofdstuk wordt dus nog gewerkt. Als het goed is gaat dat hoofdstuk ook zorgen voor meer duidelijkheid en continuïteit in de competitie opzet. Want zelfs als blijkt dat het nieuwe speelschema in 2017 succesvol is, dan nog moet als gevolg van de internationale toernooien dit schema in 2018 weer helemaal op de schop.

Ronald Bouwman

RELATED ARTICLES